Verhuizen naar een andere woning is meestal een leuke en opwindende gebeurtenis, maar het is ook één van de meest ingewikkelde logistieke operaties. Er zijn enorm veel dingen die je moet regelen. Sommige dingen kunnen al maanden van tevoren worden gedaan, maar andere doe je in de weken en dagen voorafgaand aan de verhuizing. Je kunt hierbij gebruik maken van één van de vele checklisten die op de sites van verhuisbedrijven te vinden zijn. Houd echter altijd het overzicht en doe de dingen die je af moet handelen in een logische volgorde.
Administratieve uitdaging
Een verhuizing regelen is sowieso een administratieve uitdaging. Want je moet bereikbaar zijn als je eenmaal in je nieuwe woning bent getrokken. Daarom moet je een aantal fiscale zaken regelen, verzekeringen omzetten, je nieuwe adres doorgeven aan allerlei instanties, je inschrijven bij de gemeente en op zoek gaan naar een huisarts en een tandarts. Op het moment van verhuizen moeten alle formaliteiten voor gas, water, internet, televisie, telefoon en elektriciteit zijn afgehandeld en omgezet naar je nieuwe adres. Ook een eventuele verbouwing moet worden georganiseerd, en je hebt hulp van vrienden nodig op de dag van de verhuizing.
Alles goed vastleggen
Een truc om op elk moment de controle over de verhuizing te houden is alle dingen die je moet doen en al gedaan hebt vast te leggen. Het is in het begin even lastig om daar de discipline voor op te brengen, maar je zal zien dat zich dit dubbel en dwars uitbetaalt. Want dan kun je altijd controleren of iets al is afgehandeld of niet. Maak niet de fout om alles uit het hoofd te willen doen. Een verhuizing is zo complex en er komen zoveel dingen bij kijken, dat je daarmee hoe dan ook de mist ingaat.
Taken verdelen in termijnen
Het is belangrijk om na het downloaden van een checklist een verdeling van de taken aan te brengen. Verdeel de taken liefst in termijnen en kies logische tijdvakken. Je kunt bijvoorbeeld al met de eerste voorbereidingen beginnen vanaf 3 maanden voor de verhuisdatum. Het volgende blok met taken start een maand voor de verhuizing, vervolgens maak je een lijst met taken die vanaf een week voor de verhuizing gedaan moeten worden. Daarna volgt een takenpakket voor de dag van de verhuizing en een laatste in de eerste week na de verhuizing. Als alles goed wordt vastgelegd is de kans dat iets wordt vergeten veel kleiner.
Taken die 3 maanden voor de verhuizing kunnen worden gedaan
Er zijn bij een verhuizing vrij veel dingen die bij wijze van voorbereiding kunnen worden gedaan. Dat zijn vaak dingen waarvan je denkt ‘dat kan nog wel’. Maar als je die blijft uitstellen komt er een moment waarop je te laat bent om het te regelen. De volgende dingen kunnen al maanden voor de verhuizing worden afgehandeld.
Adreswijzigingen
Het doorgeven van adreswijzigingen is een flinke klus, waar je de tijd voor moet nemen. Stuur in elk geval alle officiële instanties een adreswijziging, maar vergeet ook vrienden en familie waar je minder vaak contact mee hebt niet. Het is belangrijk om bij de adreswijziging de ingangsdatum te vermelden. Je kunt ook de nieuwe bewoners van je oude huis een adreswijziging sturen, zodat ze post kunnen doorsturen.
Mobiliteit
Als je een auto hebt moet er soms een parkeervergunning worden aangevraagd. Je kunt dit al ruim voor de verhuizing uitzoeken en regelen. Ook het aanpassen van een eventuele reiskostenvergoeding voor het werk moet worden aangepast. Informatie over de vergoedingen is verkrijgbaar bij de Belastingdienst.
Leg kinderen uit wat er gaat gebeuren
Een verhuizing is ook voor kinderen ingrijpend. Leg dit daarom ruim van tevoren aan hen uit en besteed vooral aandacht aan de impact van de verhuizing op hun dagelijkse activiteiten.
Start met inpakken
Het is goed om op een vroeg moment al te starten met het inpakken van spullen die niet meer nodig zijn, zeker als je gaat van groot huis naar klein huis. Dat scheelt later veel werk en brengt je alvast in een modus om dingen logisch in te pakken, en te bedenken waar de ingepakte spullen in de nieuwe woning moeten komen te staan.
Taken die 1 maand voor de verhuizing kunnen worden gedaan
Als het een maand voor de verhuizing is begint het vaak te kriebelen, of je het nou zelf doet of iemand inhuurt die je voor jou laat verhuizen. Je krijgt zin om flink aan de slag te gaan. Houd echter in het achterhoofd dat je nog een maand in je oude woning moet blijven wonen. De volgende dingen kun je een maand voor de verhuizing wel alvast regelen.
Handbagage
Er zijn altijd dingen die je op de dag van de verhuizing nodig hebt, de zogenaamde handbagage. Maak daar een lijst van en leg de betreffende spullen op een aparte plek. Leg hier ook de documenten bij die op de dag van de verhuizing nodig zijn.
Opvang regelen
Als je kleine kinderen hebt of huisdieren is het handig als die op de dag van de verhuizing ergens bij familie worden opgevangen. Dat kan een maand voor de verhuizing worden geregeld.
Vriezer
Maak voor de maaltijden gebruik van voorraden die nog in de vriezer liggen. Je hoeft dan geen dingen weg te gooien en de vriezer raakt langzaam leeg.
Taken in de week voor de verhuizing
Als alle voorbereidingen goed verlopen heb je al een aardig idee over het verloop van de verhuisdag. Controleer of alle essentiële zaken geregeld zijn en neem actie als dat nodig is. Verder kun je al concreet aan de slag met de volgende dingen.
Doe de was
Het is handig als het meeste wasgoed schoon en droog is op het moment van verhuizen, want dan kan het in de nieuwe woning meteen in de kasten worden geruimd. Nadat de laatste was is gedaan kan de wasmachine worden afgekoppeld. Laat al het overtollige water uit de wasmachine lopen, om te voorkomen dat dit tijdens het vervoer gebeurt. Hoe dit moet staat in de handleiding.
Meubilair
Grote stukken meubilair kunnen alvast worden gedemonteerd. Dat is een bovendien goed moment om te controleren of alle beschermviltjes op de poten nog intact zijn. Daarmee wordt voorkomen dat de meubels in de nieuwe woning krassen maken op de nieuwe vloerbedekking. Je kunt de meubels ook alvast schoonmaken als dat nodig is.
Koelkast
Maak de koelkast stap voor stap leeg door in de laatste week voor de verhuizing producten uit de koelkast op te eten. Als de koelkast leeg is kan hij worden uitgeschakeld, en indien nodig worden schoongemaakt. Net als de koelkast kun je ook vrijgekomen plekken in je oude woning alvast schoonmaken. Dat scheelt later veel tijd.
Kleingeld en eten
Je kunt ook alvast eten regelen voor de dag van de verhuizing, en misschien zelfs voor de eerste dagen daarna. Verzamel tegelijk zoveel mogelijk muntgeld. Dat is handig tijdens de verhuizing als er winkelwagentjes nodig zijn om spullen te vervoeren.
Taken voor de verhuisdag
Als de voorbereidingen goed zijn verlopen in de weken voorafgaand aan de verhuizing valt het met de uit te voeren taken best mee. Sta in elk geval op tijd op en zorg voor een stevig ontbijt. Daarna ga je met de volgende taken aan de slag.
Laatste dingen inpakken
De spullen die tot het laatst gebruikt zijn heb je waarschijnlijk ook in de nieuwe woning meteen weer nodig. Pak ze daarom in en markeer de verpakking, zodat je ze in de nieuwe woning snel terug kunt vinden. Let er ook op dat je de handbagage apart houdt. Leg die bijvoorbeeld alvast in je eigen auto.
Meterstanden
Denk eraan om de meterstanden in de oude woning op te nemen, en ook die in de nieuwe woning op het moment van aankomst.
Inladen en controleren
Alle spullen kunnen nu worden ingepakt. Als dat is gebeurd moet je alle vertrekken nogmaals controleren. Vergeet niet om dingen die vastzitten aan de woning mee te nemen, zoals planken aan de muur, gordijnrails, etc. Tenslotte kun je de laatste schoonmaakwerkzaamheden doen, zodat de oude woning schoon wordt opgeleverd. Dit is vooral belangrijk als er een grote afstand tussen de oude en de nieuwe woning is.
Taken voor de eerste week na de verhuizing
Als je bent verhuisd zit de grootste klus er op. Je moet natuurlijk nog wennen aan de nieuwe woning, maar voor het uitpakken van de verhuisdozen en het inrichten van de woning kun je net zoveel tijd nemen als je maar wilt. Toch zijn er wel enkele dingen die in de eerste week na de verhuizingen moeten worden gedaan.
Gemeente
Je moet je zo spoedig mogelijk inschrijven in de nieuwe gemeente. Die zal ervoor zorgen dat je bij de oude gemeente wordt uitgeschreven. Maak van je bezoek aan het gemeentehuis gebruik van de mogelijkheid om praktische informatie op te vragen, zoals over het vuil ophalen.
Sociale activiteiten
Om de buurt te leren kennen is het goed om kennis te maken met de buren. Het is ook netjes om naar degenen die geholpen hebben met de verhuizing een bedankje te sturen. Voor de volledigheid kun je kennissen en vrienden via e-mail een bericht te sturen dat je bent verhuisd.